Historie
hist
1893

To år efter sin første udstilling, lejede Den Frie Udstilling en grund på Rådhuspladsen ved Vesterport Passage og udpegede Thorvald Bindesbøll som arkitekt af et fast tilholdssted for sammenslutningen. Resultatet blev en træbygning, dekoreret med en stor sol med stråler der glitrede over facaden, vendt ud mod Rådhuspladsen. Ikke kun var beliggenheden ideel, men også bygningen udgjorde et optimalt sted at vise kunst, med sine tre aflange udstillingsrum og ovenlys.
 
Den første udstilling i eget hus var da også bemærkelsesværdig, ikke mindst på grund af de internationale navne som deltog på årets udstilling. Værker af Paul Gauguin og Vincent van Gogh var udstillingens store tilløbsstykker, og deres deltagelse blev opfattet som intet mindre end en sensation for Den Frie Udstilling. Blandt andet viste Gauguin otte nye malerier fra Tahiti som ikke før havde været vist i Europa.

Med bygningens opførelse og udstillingens internationale format manifesterede Den Frie Udstilling sig som permanent sammenslutning og alternativt udstillingssted.
 
1893_1
Thorvald Bindesbøll's træbarak på Rådhuspladsen